Zamiast tradycyjnego cukru kupujesz cukier trzcinowy lub ksylitol? Codziennie jesz chia? Zwykły chleb zastąpiłaś takim na zakwasie, z mnóstwem ziaren? Nieodłącznym elementem Twojego menu jest mleczko kokosowe? Lub kumin, który namiętnie dodajesz do większości potraw, bo tak robią wszyscy?

Po tym, jak zrobiłam testy MRT, w których wyszło, że najlepszym jedzeniem dla mojego dziecka są zwyczajne, polskie produkty typu buraki, chrzan, śliwki i jabłka,  otrzeźwiło mnie. Że wszyscy powariowaliśmy na punkcie „zdrowych”, przynajmniej teoretycznie produktów, za które płacimy ciężkie pieniądze, a które niekoniecznie pozytywnie wpływają na nasze zdrowe. Wydaje się nam, że robiąc wszystko na mleczku kokosowym, zapewnimy naszym dzieciom lepszy start w życiu. Że jeśli nie używamy zwykłego cukru, to nasze zdrowie będzie lepsze. I nieważne, że dodajemy do każdej potrawy syrop z agawy, klonowy, ksylitol lub stewię. Bo to też jest cukier, tylko w innej postaci. Który w nadmiarze szkodzi. Podobnie jak dieta bezglutenowa, która jest zrozumiała tylko wtedy, kiedy mamy celiakię lub choroby, przy których powinniśmy odstawić gluten na chwilę, do momentu wyleczenia. Ale nie na całe życie.

Do czego zmierzam? Nie ulegajmy chwilowym modom na drogie, egzotyczne produkty! Nie dajmy sobie wmówić, że rozsądne stosowanie niektórych produktów jest złe. Bo to nieprawda! Masło jedzone racjonalnie korzystnie działa na nasze jelita. Podobnie jak suszone śliwki. Które są nasze, polskie i tanie. Dużo tańsze niż egzotyczne owoce. I do tego pochodzące z naszej strefy klimatycznej. A podobno takie produkty powinno się jeść. Produkty, które są blisko nas. Istnieje na Świecie mnóstwo specjalistów, którzy zgodnie twierdzą, że powinniśmy jeść to, co rośnie w naszej strefie klimatycznej. Więc zamiast robić lemoniady z grejpfruta i cytryny, zróbmy dzieciom kompot z jabłek i śliwek lub zjedzmy sobie po prostu żurawinę, która mają więcej witaminy C, niż niejeden grejpfrut.

 

 

Please follow and like us:
20

7 thoughts on “Moda na „zdrowe” produkty”

    1. Oj tak! Bo często – gęsto fokusujemy się na jakiś dietach, opartych na egzotycznych produktach, zapominając, że obok nas także są zdrowe opcje. I dużo tańsze. Które nie zrujnują naszej kieszeni. Awokado jest
      Mega zdrowe, bo to skarbnica witamin i minerałów, ale już kokos? Niekoniecznie.

  1. Zgadzam się bardzo, bardzo. Ludzie nieraz wymyślają sobie jakieś magiczne diety. A najbardziej mnie śmieszą wszelkie reklamy, np. produktów dla dzieci – samo zdrowie – soczek z mango 🙂 , na które łatwo się można nabrać, tak są przekonujące 🙂

    1. Wiesz Monika, dieta sama w sobie jest ok. Ale taka, polegająca na zmniejszeniu cukrów, ograniczeniu używek czy chemii w jedzeniu. Sami teraz jesteśmy na diecie MRT, ale ona wcale nie wyklucza wartościowych produktów tylko takich, które powodują nietolerancję pokarmową. A to w sumie coś innego 🙂

  2. No niestety takie czasy… Daliśmy się wkręcić w ten cały kołowrotek. Wszystko musi być bio, eko, etc. Niby mądrzy, a tacy głupiutcy zarazem… Odrobina rozsądku, mniej narwania, nieco więcej namysłu i spokoju. Po prostu normalności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *